SANGKORET FREIDIG

SANGKORET FREIDIG

Menu

Det var en gang ...

Sangkoret Freidig har en lang og fargerik historie - her kan du lese kortversjonen:

I 1917 rådet bekymring blant de gode borgere på Oppsal; bydelens ungdom hadde for mye ubrukt fritid, de måtte samles til “sund og god adspredelse”. Opsahl Ungdomsforening ble stiftet, og ett oppbyggelig og sangfylt år senere ble “Opsahl Ungdomsforenings Sangkor” dannet, under lærer Ropstad.

"Freidig" blir født

Etter noen få måneder med “Jeg har båret lerkens vinger” og “I østen stiger solen opp,” stakk spanskesyken kjepper i sangkorets hjul. Men det lot seg ikke knekke! Gustav Hultgren ble korets nye dirigent, og de oppsto under nytt navn: Sangkoret Freidig. Under Hultgrens ledelse vokste det fram et anerkjent og populært kor med i overkant av 30 sangere.

Opp og fremad!

Freidig kom seg igjennom de vanskelige 20- og 30-åra, og gikk fra et kassaunderskudd på kr.22,29 i februar 1922, til å innbringe “den smukke sum” av kr.934,40 da de senere samme år avholdt sin første basar. De fikk bevist sin velklang for hele Norge - ja, hele verden - da de hadde 17-mai konsert i Kringkastingen i 1926.

Fane, krig og fred

Da krigen brøt ut bestod Freidig av 57 medlemmer og hadde i fire år vært under ledelse av Bjørn Hogstvedt. De hadde fått eget sangermerke, eget sangermotto, og ventet spent på å avduke den nye Freidig-fanen. Krigen stoppet alt for en tid - men den 12.oktober 1940 foldet fanen seg ut i all sin freidige prakt, og ble behørig feiret! 

Mot slutten av krigen døde Freidigs meget avholdte dirigent, og tre sangere ble skutt. Dette gjorde det vanskelig å fortsette, men Freidig viste sin eksistensberettigelse ved å reise seg mesterlig allerede i 1946. Mange aktiviteter (Freidig-mesterskap på skøyter på Østensjøvannet, og papirinnsamling med påfølgende reise til Helsingfors, bl.a.) og stort engasjement preget slutten av 40-åra, og 50- og 60-åra. Flere dirigenter satte sitt preg på disse årene, og det var William Halke som ledet koret gjennom the swinging sixties og møtte utfordringene fra en ungdomskultur i endring.

Cessur (pustepause)

I 1969 gjorde fjernsynet sin entré i stuene, korkassa var skrapa, og på toppen av det hele brant øvingslokalet, gamle Oppsal Velhus, ned til grunnen. Freidig lå i dvale i ti år, før koret i 1979 reiste seg fra asken, blåst liv i av ildsjeler som fortsatt setter sitt preg på koret.

Toves tid

Under ledelse av vår legendariske dirigent Tove Hogstvedt Thoresen (datter av Bjørn Hogstvedt) var 80- og 90-årene spennende og suksessfylte. Freidigsangerne ble stadig flere, vi reiste på tur og sang i Amerika, Østerrike, Jugoslavia, og Wales. Vi holdt loppemarkeder, pakket en million smurfedrops, spilte revy og var bingovakter for å få penger i reisekassa, og koristenes innsats og dugnadsånd var formidabel.

- og stafettpinnen gikk videre

Vår kjære Tove døde i 2003. Hun ønsket at Stein Skøyeneie skulle overta Freidig, og heldigvis sa han ja til dét!

Under Steins ledelse har vi feiret vårt 85-års jubileum med konsert i Jacobskirken og tur til Riga, vårt 90-års jubileum med konsert i Universitetets Aula og tur til Irland, og vårt 95-års jubileum med to gallakonserter på Akershus Festning og tur til Stockholm.

Og den 22/2/18 feiret vi vår 100-års-bursdag på Oslo Rådhus! Jubileumsåret gikk fra fest til fest, med jubileumstur til Roma og 100-års jubileumskonsert i Oslo Konserthus. Vi tok gull - akkurat sånn som Stein sa vi kom til å gjøre, og er grundig stolte av hverandre og av ham.

Akkurat nå (mars 2020) opplever vi igjen en liten "cessur" i Freidiglivet - men the show will go on!

Sangkoret Freidig Oslo